Çocuklarda Meme Alışkanlığı

Rate this post

İçindekiler

Çocuklarda Emme Alışkanlığı Nasıl Bıraktırılır?

Çocuklarda Meme Alışkanlığı Annelerin en çok zorlandıkları konulardan biri de sütten kesmedir. Anne ile bebek arasında, emzirme döneminde büyük bir ilişki başlar. Bu ilişkinin adı ‘güvenli bağlanma’dır. Annesini doya doya emen , her ihtiyaç duyduğunda annesini yanında bulan ve annesiyle sarmaş dolaş yatan bir çocuk ancak annesine doyar. Emme dönemi , yani çocuklarda emme refleksinin olduğu dönem 24 aydır. Çocuk emme refleksinin azalmaya başladığı 20. aydan itibaren emme hızlanır. Bu sık emmeler, bir çok anneyi kaygılandırır ”Bu çocuk nasıl olacak da bu kadar çok emerken bırakacak?” diye.

Çocuklarda Meme Alışkanlığı

Oysaki kaygıya gerek yok,zira bu emmeler son emmelerdir. Çocuk bu 24 ayı bulduğunda emme gücünü kaybeder . O zamandan sonra sadece alışkanlıktan dolayı emmek ister.

Peki bu emme alışkanlığı nasıl bıraktırılır?

Çocuk, 24 ay boyunca anne göğsüne bağlandığı için, şayet tiksindirilerek bu bağın koparılması sağlanırsa çocukla kurulmuş olan güven bağı zarar görmüş olur. Çocuk huzursuz ve agresif olur. Bu bağın zarar görmemesi adına çocuk anne göğsünden kademeli olarak ayrılması gerekir.

Önce gündüz vakitlerinde anne sütü bırakılır. Bunun için anne çocuğun emme ararıklarını tespit etmelidir. Tespit edilen bu zaman aralıkları azar azar genişletilmelidir. İlk aralık çocuğun dayanabildiği saat dilimidir. Çocuk emdikten sonra anne bir sonraki emme saatini hatırlatarak süt geldiğinde vereceğini söyler, ve bu zaman dilimini çocuğuyla bütünleşerek geçirir. Her seferinde çocuğa güven vererek emme aralıkları açılır. Mesela bugün 2 saat ara ile emdiyse, önümüzdeki hafta 2 saat daha aralıkla verilir. Ve bu süreç bu şekilde devam eder. Ayrıca aralıklar arttıkça anne meyve ve evde yapılan atıştırmalıklarla çocuğun ağzını meşgul ettiğinde ve çocuk kaygı hissetmediğinde eskisi kadar anneye yönelmez.

İlgini Çekebilir  10 Yaş Erkek Çocuğu Psikolojisi

Zamanla ikiye düşüp sadece sabah ve akşam emzirme saati olur , sabah da bırakılınca sadece çocuk yatmadan önce emeceğini bilir, bir kaç hafta içindede bu süreç tamamen bitmiş olur.

Altını çizmekte fayda var, bu dönemde çocukla hiçbir şekilde kaygı uyandırılmaz ise ve çocuğun duygusal ihtiyaçlarını mutlaka anne tarafından karşılanırsa, annenin ihtiyaçlarını her zaman karşılayacağını her zaman karşılayacağından her zaman emin olan çocuk alışkanlığından rahatlıkla vazgeçer.

Çocuklarda Parmak Emme Başlığımıza bakarak da bilgilenebilirsiniz (Bknz: Çocuklarda Parmak Emme )

Tekin
Tekin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir