Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
10 yaş dönemi erkek ve kız çocuklarının fiziksel gelişimlerinin değişime uğramaya başladığı, kişiliklerin oturduğu, doğru ve yanlış davranışlarının sonuçlarından haberdar olabilecekleri bir dönemdir. Erkek çocukları bu dönemde dahil olduğu gruptaki sorumlulukları üstlenebilir. 10 yaş erkek çocuğu psikolojisine detaylı bakalım.
İçindekiler
Takım oyunlarına uyum sağlamada iyidir. Sorumluklarının bilincinde olduğu bir dönem olarak bu yaş döneminde takdir edilmek, önemsenmek ve başarılarıyla kendini kanıtlamak ister. Hem baba ile hem de anne ile ilişkilerinde rol model alabileceği ve kendini güvende hissedebileceği ve bir takım sorumlulukları üstlenerek öz güvenin gelişmesine katkı sağlanacağı bir dönemdir. 10 yaş erkek çocuğu psikolojisi olarak genelde bu dönemde çocuğun uyumlu davranışlar sergilediği bir dönemdir.
Bu yaş dönemi belirttiğimiz gibi genelde çocuğun pek çok alanda uyumlu davranışlar sergilediği ve bir takım sorumlulukları alabileceği bir dönemdir. Toplu taşıma araçlarına binmek, belli aralıklarda evde yalnız kalmak, sinema, kütüphane gibi yerlerde nasıl davranılacağını bu yaş dönemi çocuklar genelde bilir. Bazı durumlarda çocuklarda bir takım olumsuz durumlarda gözlemlenebilir. Örneğin karanlık fobisi veya yalnız kalma gibi korkular gözlemlenebilir. Çocuğun korku ve kaygılarını iyi anlayarak yardımcı olmaya çalışmalıyız. Gerekirse bir uzmandan destek alınabilir.
10 yaşındaki bir çocuk artık yavaş yavaş ergenlik dönemine doğru adım atmakta ve yetişkin olma yoluna doğru yol almaktadır. Bu dönemdeki çocuklarda bazen istenmeyen davranışlar olabilir. Kendini kanıtlamak için çocuk inatlaşabilir ve istenmedik davranışlarda bulunabilir. Bu zamanlarda çocuğun özgüvenini kırıcı davranışlardan sakınmalı ve sabır ve hoşgörü politikası içerisinde çocuğa davranmalıyız. Aksi durumda yanlış davranışı tekrarlanır hale gelebilir. Akranları arasında kendine yer bulamayan ya da belli bir guruba dahil olamayan çocuk benlik kaygısıyla bunun acısını aileden çıkarabilir ve olumsuz ve hırçın davranışlar sergileyebilir. Bu konuda ailenin sabırlı ve kararlı tutumu çocuğa doğru davranış kazandırmada çok önemlidir.
10 yaş dönemi çocuğun sorumlulukları olarak şunları sayabiliriz:
10 yaşındaki çocuk pek çok şeyin farkındadır. Neyin doğru neyin yanlış olduğunun bilincindedir. Bu dönemde çocuğun yapmış olduğu hatalı davranışlara karşı ceza işlemi çocuğu rencide etmeden olmalıdır. Amaç çocuğun hatasını anlaması ve bir daha o davranışa geri dönmemesidir. Örneğin ders sorumluluğunu yerine getirmeyen bir çocuğa keyif alacağı aktivitelerden kısıtlayabilirsiniz. Örneğin bir müddet televizyon izlememek ya da arkadaşlarıyla top oynamamak gibi. Çocuğunuz bir eşyaya zarar verdiyse harçlığından keserek eşyanın parası ödetilebilir.
Günümüzde telefon kullanımı sadece iletişimden ziyade pek çok amaç için gereklidir. Bilgiye anında ulaşmak, eğitim ve pek çok alandaki gereksinimleri karşılamak için telefon gereklidir. Çocukların belli yaş dönemlerinde ise telefon kullanımı sınırlı olmalıdır.
Örneğin 10 yaşındaki bir çocuğa akıllı telefon almak vaktini telefonda geçirerek derslerini çalışmasına engel olabilir. Bu yaş döneminde sadece iletişim kurmak amacıyla tuşlu telefon almak daha mantıklıdır. 12 yaşından sonra akıllı telefona geçilebilir. Ancak çocuğun telefon çok fazla zamanı alıyor ve kendini kontrol edemiyorsa biraz daha ileriki yaşlara da bu uzatılabilir.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda Hırçınlık Ve Bağırtılar