Cinsel Kimlik Bozukluğu Belirtileri

Erkek Çocuğun Cinsel Kimlik Bozukluğu

Rate this post

Cinsel kimlik bozukluğu, her geçen gün artan bir hastalıktır. Erkek ve kız çocuklarda genetik olarak belirlenmiş cinsiyet doğumdan sonraki yıllarda kabul görmediğinde erkek çocuklarda cinsel kimlik bozuklukları meydana gelebilir. Genellikle 3 yaşına kadar erkek çocuklar erkek olduklarını kız çocuklar da kız olduklarını kabullenmeye başlar.

Okul çağından önce de kız çocukların erkek çocuklar gibi davranması erkek çocukların da kız çocukları gibi davranması olasıdır. Cinsel yönelimler ise ergen dönemlerde tamamen belirginleşir. Araştırmalar ışığında 3-4 yaşına kadar cinsel kimliğini kabul etmeyen kız ve erkek çocuklarının ileride psikoterapi ve hormon tedavileri ile belli bir süreçte tedavi olması gerekebilir.

Bazı aileler bu durumu önceden rahatça fark edebilirler. Ne yazık ki bu ailelerin bir kısmı durumu ciddiye almaz ve sorun büyümeye başlar.

İlginizi çekebilir: 10 Yaş Erkek Çocuğu Psikolojisi

Erkek Çocuğun Cinsel Kimlik Bozukluğu
Erkek Çocuğun Cinsel Kimlik Bozukluğu

İçindekiler

Cinsel Kimlik Bozukluğu Düzelir mi?

Tedavi sürecinde karşı cins ile özdeşim kurma çabası görülmektedir. Çocukta ısrarcı bir şekilde karşı cinse ait olduğu düşüncesi yerleşir. Bunu da tavır ve giymek istedikleri kıyafetlerle belli ederler. Mesela evcilik oynayacaklarsa kız kendini baba olarak görür erkek ise kendini anne olarak görüyorsa sorun olduğu çok rahat görülebilir.

Geçici deneyimler gelip geçerken bu durumun sürekli olması süreci zora sokar. Tedavi süreci de daha zorlaşır. Ergenlik dönemine girildiğinde ergen çocuk karşı cinsten olduğu hissini ailesi ile paylaşabilir. Ancak baskı görebilir. Cinsel kimlik bozukluğu tedavi ile düzelebilir. Erken tanı ve alanında profesyonel uzmanlarla çalışılırsa aile desteği ile bu durum düzeltilebilir. Ancak bazen de düzelme olmayabilir. Tedaviye cevap veremeyen kişilerde içe kapanma dünyaya küsme, kendini boşlukta hissetme gibi belirtiler olmaya başlar. Ergen dönemde de baskı görünce evden kaçma çok sık rastlanan bir sonuçtur. Aile ve çevrede kabul görmeyen bu kimselerde

  • Depresyon
  • İntihar girişimleri
  • Kendini kapatma
  • Kötü madde bağımlılığı
İlgini Çekebilir  Çocuklarda Yemek Yeme Problemi

Ortaya çıkabilir.

Cinsel Kimlik Bozukluğu Belirtileri

  • Kendini karşı cinse aitmiş gibi görmek
  • Karşı cins gibi giyinmek
  • Karşı cins gibi davranmak
  • Telkinlerin işi daha da kötü hale getirmesi
  • Cinsel eğilimlerin değişimi ve kafa karışıklığı
Cinsel Kimlik Bozukluğu Belirtileri
Cinsel Kimlik Bozukluğu Belirtileri

Bu durumda Ailelere Büyük Görevler Düşüyor

Cinsel kimlik bozuklukları her bireyin başına gelebilir. Ailelerin bu noktada durumu umursamamak ya da çocuğu tamamen dışlamak gibi davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Çocuğu önceden dikkatle izleyerek meyil ve davranışlarını göz ardı etmeden tedavi sürecini başlatmaları problemin daha kolay çözülmesini sağlayabilir. Çocuğun cinsel kimliği bazen 2 tarafta da olmayabilir, bazen da her iki cinsiyeti barındırabilir. 3 yaşına kadar cinsiyet kimliğini doğru tanımlama süreci bitmelidir. 3 yaşından sonra çocuğun hareket ve davranışları izlenmelidir. Çocukta dikkat edilecek davranışlar:

  • Karşı cinse ait elbise seçimi
  • Karşı cinse kendini benzeten davranışlar
  • Karşı cins gibi konuşma
  • Karşı cinsle daha çok zaman geçirme
  • Farklı cinsiyette olduklarında ısrar etme
  • Bu konu açıldığında ve çocuk dışlandığında öfke nöbetleri geçirme
  • Okula ve arkadaşlara uyum sağlamamak

Dikkat edilmesi gereken davranışlardır. Bu davranışlar görüldüğünde ailenin baskıcı bir tavır sergilemeden olayın ciddiyetinin farkında olarak psikolojik ve tıbbi yardım almasında yarar vardır. Çocuklara iki aşamada tedavi uygulanır. İlaç tedavisi ve hormon tedavisi olmak üzere 2 aşama vardır. İlaç tedavisi ergenlikte fiziksel değişimleri durdurmak hormon tedavisinde ise cinsiyet kimliğini olması gerektiği gibi doğal hale getirmek amaçlanır.

Tekin
Tekin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir