Bebeklerde Kabızlık Sorunu

Rate this post

İçindekiler

Bebeklerde Kabızlık Sorunu

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama ile birlikte oluşan dışkının seyrekleşmesi ve ya zorlaşması durumudur. Kabızlık sorunu, yetişkinlerde kolaylıkla tanınıp giderilmeye yönelik adım atabilinirken özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde fark edilmesi güç olabilir. Yeni doğan bebeklerde kabızlık nadir de olsa görünen bir durumdur. Küçük bebeklerde kasların henüz çok zayıf olması ve bağırsak hareketlerinin yavaş olması gibi nedenlerle dışkılamada zorluk, gaz sancısı gibi durumlar görülebilir. Bebeklerde karın bölgesinde sertlik, kasılma veya şişlik görülmesi, bağırsak hareketleri esnasında huzursuzluk ve ya ağlama olması, bebeğin beslenmeyi reddetmesi, dışkısının sert kıvamda küçük parçalar halinde olması, dışkılama esnasında zorlanma ve ıkınmaya bağlı anüste oluşan çatlaklar ile kanama olması durumunda kabızlıktan süphelenebilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Sorunu

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık çok nadir gelişir. Bebeğin gelişimine ilişkin bir sorun yok ise 3-4 gün boyunca dışkılama olmayabilir ve bu durum kabızlık anlamına gelmez. Çünkü anne sütü, anne tarafından bebeğe özel olarak üretilir, sindirimi çok kolaydır ve çok büyük oranda emilir. Dolayısıyla dışkılama seyrek olur. Fakat karında şişlik oluşması, emzirmeye ilişikin sorunlar görülmesi ve ya bebeğin gelişiminin yavaşlaması gibi durumlarda doktora görünmelisiniz.

Kabızlık;

  • Anne sütü ile beslenme döneminde annenin kabız olması
  • Katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonunun değiştirilmesi
  • Anne sütünden inek sütüne geçişte çok fazla inek sütü tüketilmesi
  • Diş çıkarma ve emekleme döneminde bebeğin yanlış beslenmesi
  • Bebeklikte kullanılan demir ilaçları kabızlığa neden olabilir.

Pratik Yollarla Kabızlık Nasıl Çözülür?

Bebeklerde görülen bu kabızlık sorunu evde bazı egzersizler yaparak bu sorunu halledebilirsiniz. Egzersizler yapabilirsiniz. Ilık bir banyo yaptırmak bebeğin sindirim hareketlerini hızlandırır. Sıvı alımını arttırabilirsiniz. Masaj yaparak bebeğin kabızlığına iyi gelmesini sağlayabilirsiniz.

İlgini Çekebilir  Bebekler Ne Zaman Konuşur?
Tekin
Tekin

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir